John Klein Douwel (OSV) wint het tiende 50+ toernooi van de Schaakvereniging Deurne

Op woensdag 7 maart jl. hield de Schaakvereniging Deurne haar alweer tiende
50+ schaaktoernooi. Een ééndaags schaaktoernooi voor 50-plussers dat door zijn formule door zowel de toernooispelers als het bestuur van de schaakvereniging als zeer succesvol wordt ervaren hetgeen wel blijkt uit het jaarlijks groeiend aantal deelnemers. Waren er vorig jaar nog 39 deelnemers te begroeten, dit jaar kwamen er 53 deelnemers hiervoor naar Deurne.

Voor het toernooi werd in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg een speelzaal ingericht. Reeds vanaf 10 uur kon de activiteitencommissie van deze actieve schaakclub de eerste toernooispelers, afkomstig uit alle windstreken van Noord-Brabant, Limburg en zelfs uit Gelderland, begroeten. Uit Helmond kwamen 8 spelers waarvan 7 lid van HSC.

Nadat om 10h45 het startsein was gegeven, werd onder regie van wedstrijdleider Toon Sparidans in 7 rondes van elk 20 minuten per persoon gestreden om de eerste plaats. En daarbij werden de grijze cellen beslist niet gespaard. Menige partij eindigde met minder dan één minuut op de klok hetgeen altijd het nodige spektakel oplevert.

Tussen de middag had de beheerder van Den Draai een goede lunch verzorgd, zodat de spelers 's-middags voldoende energie hadden voor de resterende partijen.

Toen om 16h45 de laatste partij gestreden was, waren de winnaars duidelijk.

In groep 1, bevattende 26 spelers met een rating hoger dan 1585, werd John Klein Douwel, speler bij OSV uit Oss, de winnaar met vijf gewonnen partijen en één remise. Daarmee werd hij tevens winnaar van het toernooi. Barth Plomp, speler bij de Arnhemse schaakvereniging ASV, werd eervol tweede met 5 bordpunten en Jan Broekhuis, speler bij Gardé uit Maarheeze, werd met eveneens 5 bordpunten derde.
Ger Dekker, de enige vertegenwoordiger van de Deurnese Schaakvereniging in deze groep, speelde eveneens zeer verdienstelijk hetgeen hem de negende plaats opleverde met 4 bordpunten.

In groep 2, bevattende 27 spelers met een rating lager dan 1585, werd Harrie Verbaarschot, speler bij de organiserende Deurnese Schaakvereniging, winnaar met 5,5 punten. Maarten de Wit, spelend bij EGS uit Goirle werd tweede met eveneens 5,5  punten. Hierbij werd de rangschikking tussen de eerste en de tweede plaats bepaald door de tijdens het toernooi behaalde weerstandspunten. Jos Rongen, spelend bij de Vrijpion uit Boxmeer, behaalde de derde plaats met 5 bordpunten.

Het enthousiasme van de spelers en de uitstekende verzorging door de beheerder van Den Draai hebben dit toernooi wederom tot een succes gemaakt.

Al met al een uitstekende start voor de jubileum-activiteiten van de schaakvereniging Deurne in haar 50-jarig jubileumjaar.