Archief overige toernooien

 

 

Seizoen 2011-2012

  

Twee winnaars sfeervol zomeravondschaak

  

Het weer was perfect. De drank vloeide rijkelijk. De stemming was opperbest. En er werden nog prima partijen gespeeld tijdens het traditionele zomeravondschaaktoernooi op de patio ten huize van de familie Dekker. De dames Dekker zorgden voor de heerlijke hapjes. Kortom: Wat wenst een schaker zich nog meer? Niets toch.

 

 

 

De winnaars ontvingen een bakje met eigen groenten, fruit en jam. Voor de nummer laatst waren er chocolade schaakmaatjes.

 

Groep 1 
1/2 Jos Swinkels6,0 uit 7
1/2 Tibor Hurkmans6,0 uit 7                  
3. Thijs de Groot3,5 uit 7
4. Leo Zibret3,5 uit 7
5. Harrie Verbaarschot3,0 uit 7
6. Ger Dekker2,5 uit 7
7. Loek Verkooijen2,0 uit 7
8. Isa van Meel1,5 uit 7

 

 

Groep 2                 
1. Kees van Hooidonk4,0 uit 5                 
2. Frits Boudewijns 3,5 uit 5
3. Joris Dekker3,0 uit 5
4. Piet van Wetten2,0 uit 5
5. Henny Wolder1,5 uit 5
6. Helene Vermeulen1,0 uit 5

 

 

Snertttoernooi in Asten

 

 

De sleutel tot het succes van Harrie.

 

De ene keer moet je lang observeren, de andere keer serieuze studie verrichten om de diepere lagen van iemands gedrag te kunnen doorgronden. Bij uitstek is dat van toepassing op schakers; denk niet dat je bij elke schaker vrij snel door hebt hoe de psychische vork aan de schaaksteel zit! Je komt tijdens een schaaktoernooi ook personen tegen waarbij je jezelf afvraagt hoe je zijn filosofie moet plaatsen.

 

Neem het geval in Asten, zaterdagmiddag 3 december j.l.: tijdens de pauze van het Snerttoernooi van De Combinatie genoot ik van een kop erwtensoep met daarbij twee halve met spek belegde roggebroodsneetjes. Tegenover mij nam een collega-schaker plaats die ik nog goed kende van het Snerttoernooi van vorig jaar. Toen plaatste hij me al voor een groot dilemma: moest ik serieus ingaan op zijn (waan)redenering of deed ik er beter aan alleen maar te luisteren en vriendelijk te knikken, waarmee hij dan elke kant op kon? Ik heb toen besloten me bij het laatste te houden; ik wist me geen raad met zijn bewering dat de aardstralen hun werk hadden gedaan in zijn laatste partij vóór de pauze: alles ging zweven, de stukken verhieven zich boven het bord en zijn hoofd werd steeds zwaarder!!! Ook nu had de inspanning tijdens 3 partijen haar tol geëist: na de soep zou de frisse buitenlucht hem moeten redden; ik denk dat het gelukt is, want tijdens de volgende 4 ronden heb ik hem zeer geconcentreerd bezig gezien.

 

In onze interne competitie is Harrie nog ongeslagen, de prijsuitreiking in Asten bracht Harrie (veel?) geld in het laatje! In groep B (16 deelnemers met een rating tot 1900) eindigde hij met 4,5 p. (uit 7) op de 4e plaats. De laatste partij ging tussen Harrie en Tibor: uiteraard een zeer boeiende partij. Toen ik de gelegenheid had om even te kijken oordeelde ik de partij in het eindspel op remise; op het scorebord stond een nul voor Tibor!!! Was dit van Tibor een stil gebaar van clubliefde of een blunder? Ik hoef het niet weten en ik hoop van harte dat Harrie zich zelfs geen seconde aan deze regels hoeft te ergeren; mijn waardering voor zijn mensbeeld, zijn clubliefde, zijn liefde voor de natuur, is te groot om hem ergens pijnlijk te prikken.

 

Terwijl ik dit schrijf is Harrie aan het wandelen met zijn zoon Hans: ergens in de aangename omgeving van een bos, een plaats waar je rust kunt vinden om naar de wondermooie dingen te kijken die Moeder Natuur met zich meedraagt. Het is die rust die hij uitstraalt tijdens elke schaakpartij, of het nu tegenover een jeugdlid is of een 1900-speler in Asten. Zijn relativeren van de fenomenen Winst en Verlies is direct te koppelen aan zijn rustvinding tijdens zijn zondagswandelingen. Ik heb me voorgenomen om na vandaag elke zondag een wandeling te gaan maken waardoor mijn schaakprestaties grote hoogten zullen bereiken; met benijdenswaardige rust zal ik Harrie tegemoet treden voor de interne competitie. Maar donderdag a.s. gaan we eerst een poging doen om Triple-pion een pootje te lichten.

Harrie heeft me geïnspireerd!

Piet.

 

 

 

 

Seizoen 2010-2011

 

Snertttoernooi in Asten

 

Tibor wint veel, maar AJAX wint van Tibor!?!

 

Sinds september 2009 ben ik lid van S.V. Deurne; sinds dat moment heb ik me meer verbaast over mensen dan het eerste deel van mijn leven! Onlangs was ik op bezoek bij Dolf Leesberg: hij is 78 jaar en zwemt elke ochtend!!! Ik moet me al flink opporren om te douchen. Harrie Verbaarschot noteert al zijn partijen, echter zonder data, zonder namen: denk niet dat dit slordigheden zijn; Harrie is een man met een diep geestesleven.

 

Zaterdag 4 december: Snerttoernooi in Asten, georganiseerd door S.V. De Combinatie. Minder deelnemers dan vorig jaar; waarom, NBSB, twee evenementen gepland zo dicht bij elkaar in geografisch opzicht? In Den Bosch een toernooi door schaakclub Calder op dezelfde dag! Zal wel niet anders mogelijk zijn geweest.

 

Ook hier opperste verbazing over een medelid van onze schaakclub: Tibor Hurkmans. Wint zijn 3 eerste partijen, speelt dan 2x remise en verdwijnt na een nederlaag (Tibor: meer bezig met mijn horloge dan met het spel) uit het zicht van zijn collega’s. Paniek alom, vooral bij Harrie en mij: hij had zicht op een eerste prijs, al dan niet gedeeld, maar de vogel is gevlogen. Nader onderzoek brengt aan het licht dat hij in volle vaart onder weg is naar Amsterdam .………………… …………daar zal AJAX spelen (wellicht ten onder gaan!) tegen NEC. (Tibor: zo voelde het wel) Mijn haren rijzen ten berge!

 

In De Klepel zijn 40 schakers samengekomen om, verdeeld over 3 groepen, het nodige denkwerk te verrichten: A 10, B 14 en groep C 16 deelnemers. A speelt 9 ronden: iedereen heeft de ander ontmoet, B en C spelen 7 ronden volgens het z.g. zwitsers systeem. Ik vind het leuk om rond te kijken hoe mensen zich vermaken in zichzelf (!) of met anderen. De organisatiemensen zijn roodgekleurd, er vertoeft een aantal (ontzettend) mooie meiden, de baas zet goeie koffie en maakt later overheerlijke soep (snert, uiteraard…), er loopt een fysiek mooie man rond in een onbesmettelijk donker blauw pak met aan zijn zijde een niet weg te denken beauty. Vorig jaar werd mijn aandacht getrokken door een man die voorovergebogen, met een dikke warme jas en een enorme dikke das om door de ruimte drentelde: met niemand contact dan met zichzelf, sprak (het weinige dat hij sprak) in het engels en zijn eigen taal (Russisch/slavisch?).

 

In groep C ben je vaak snel klaar: tijd om bij het echte Denken te gaan kijken; ook met nog 34 sec. op de klok speelt Levon Galoyan ( Fm/2231-Armeniër) verbluffende zetten, maar ja die tijd tikt en tikt en doet een vlag vallen! Zijn veroveraar is Daan Brandenburg (Im/2517-Drachtster S.V.): broer van Serena (1472-Drachtster S.V.) die in C tegen mij aantreedt en goed tegenspel biedt en met haar schoonheid mijn geest “vertroebelt”. Moest ik kiezen tussen liefde en verstand……………..: gekozen voor verstand, dat leek mij het verstandigste. Overigens speelde in B ene Lucia Brandenburg (1791-Drachtster S.V.), zusje van Serena en Daan: een heuse schaakfamilie uit Friesland; helemaal naar De Peel gekomen: prachtig.

 

Klein van geest geniet ik volop van het spel van Joost Retera (Fm/2300-UVS Nijmegen), Joep Nabuurs (2187-Venlo) en anderen, maar vooral van dat van Robin Swinkels (Gm/2461-Asten). Denk er niet te positief over…………………Robin is een veelvraat (schaaktechnisch) die er niet voor terugdeinst om zijn broertje Maurice (2118-Asten) op te eten: nu vraag ik je!!! Robin wint de A-groep met 9 uit 9, verder commentaar overbodig.

 

Tibor en Harrie speelden in B: die ronden liepen dus synchroon met die van C, dus weinig tijd om kennis te nemen van hun verrichtingen. Tibor heb ik een keer zien winnen en Harrie een keer zien verliezen; Harrie behaalde 3 uit 7, Tibor 4 uit 6 en verdween!!!!!!!!!!!!!!!!! Harrie heeft de gedeeld 4e prijs voor Tibor aangenomen van voorzitter Jos Swinkels: of Tibor hem nog terug ziet ……………………? Mijn persoontje speelde zoals een gemiddeld mens maximaal kan spelen: 3,5 uit 7. Paul Coenen (uit Stramprooy, geen club, geen rating) won van mij in de voorlaatste ronde: wel scherp op de snede maar zijn mes was scherper! De laatste ronde bracht mij tegenover Stan Cortenbach (1280-Asten): jeugdlid (14-15 jaar?) en snel in het spel. In het eindspel had ik een pion meer, maar met ongelijke lopers besloten we tot remise. Eerder had zijn broer Daan (1346-Asten) gehakt van me gemaakt: met dank aan de heren jeugdleiders van De Combinatie! B werd gewonnen door ene Jeroen Clermonts (SMB-Nijmegen/1849), C door Toon Sparidans (1618-Asten) met 6 uit 7: van hem won ik enkele weken geleden in de avondcompetitie; het kan raar lopen in dit leven.

 

Harrie Verbaarschot (mijn taxi vanuit Deurne!) vertrouwde me, in afwachting van de prijsuitreiking, een geheim toe dat ik aan niemand zal vertellen: zijn Corrie maakt lekkere snert, maar De Klepel schenkt betere!!!

 

Thuis gekomen wacht mij een verrassing: mijn jongste dochter is met haar dochtertje gestrand op het station van Utrecht: even ophalen? Nee, even later (we zitten net in de auto) belt ze onderweg naar Nijmegen: naar Den Bosch en Eindhoven is er geen treinverkeer.

Midden in de nacht werd ik drijfnat wakker: gedroomd dat Tibor in de Arena ingesloten was door een pak sneeuw van 10 meter dik: zien we die nog ooit terug?

 

Ger Dekker zou meegegaan zijn, ware het niet dat hij gevloerd werd door een virus: zal hij donderdag op de clubavond zijn? Wat is een club zonder voorzitter?

 

Bekijk hier op de website van de Astense schaakvereniging De Combinatie voor de eindstanden.

 

Piet van Wetten.

 

 

Seizoen 2009-2010

 

 

Dolf Leesberg  Brabants Kampioen bij de veteranen

 

Donderdag 19 november j.l. organiseerde schaakvereniging “De Vughtse Toren “voor de 10e maal het Veteranenkampioenschap van Noord – Brabant.

Aan dit toernooi namen 48 schakers van 60 jaar en ouder uit geheel Brabant deel.

 

Verrassende winnaar in dit sterke gezelschap werd de onlangs nog tot erelid benoemde schaker van sv Deurne Dolf Leesberg uit Vlierden.

Met een 100% score bleef hij gerenommeerde schakers met een hogere ELO-rating voor.

 

Helemaal als een verrassing kwam het niet. Ook in 2007 slaagde de nestor van het Deurnese schaken erin om een gedeelde 2e plaats te bemachtigen in deze titelstrijd.

 

De kersverse kampioen ontving een enorme wisselbeker en een prijs in nature.

De andere Deurnese deelnemers Harrie Verbaarschot en Ger Dekker slaagden er niet in zich in de top te klasseren.

 

 

Ger Dekker


Voor nog meer informatie en een foto op de website van de NBSB, klik hier

 

 

Seizoen 2008-2009

  

40-jarig jubileumseizoen 2008-2009

 

 

 

Thomas van de Nieuwenhuizen wint Peelleague-finale, gehouden op 5 april 2009

 

Zondag 5 april was S.V. Deurne vanwege haar 40 jarig jubileum voor de 2e maal gastheer voor de finale om de Peelleague en Peelcup .
In een zinderend spannende finale van de Peelleague, was het de Deurnese jeugdspeler Thomas van de Nieuwenhuizen, die in de finaleronde zijn eerste plaats wist te behouden en eigenaar werd van de daarbij behorende beker voor de overall winnaar.
In de algemene rangschikking werden 2e en 3e Jeroen Bakens en Ivo Broekman van Combinatie uit Asten. Beste meisje werd Julia Voermans.

In de wedstrijden om de Peelcup ging mochten gastheer Ger Dekker en wedstrijdleider Stefan Rooijakkers de prijzen voor de overall winnaar  uitreiken aan Dane Cvetkovic van Combinatie . Clubgenoten Daan Cortenbach (2e) en Tristan Cvetkovic (3e) bleven op respectabele afstand. 

Silvana van Houts van S.V. Deurne ontving als beste meisje de daarbij behorende beker. 

 

In totaal namen 18 spelers deel aan de Peelleague (Stap 3 en hoger) en 33 aan de Peelcup (Stap 1 en 2).
De grote wisselbeker voor de best presterende club ging dit jaar naar Combinatie Asten. 

In de verschillende leeftijdscategorieën in Peelleague en Peelcup werd de rest van de bekers  na 6 wedstrijddagen als volgt verdeeld : 

 

Peelleague

Groep A t-m 16 jaar 

1. Stan Cortenbach                 Combinatie
2. Ralph Lardinois                   Combinatie
3. Rick Smits                            H.S.C.


Groep B t-m 14 jaar
 

1. Joris Pirée                           Combinatie
2. Coen Aarts                          Combinatie
3. Sam J.                                  M.S.C. Mierlo


Groep C t-m 12 jaar

1. Martijn v.d. Nieuwenhuizen S.V. Deurne
2. Django van Gerwen             H.S.C. Helmond
3. Bastiaan Nab                       H.S.C. Helmond

 

Peelcup

Groep A: t-m 16 jaar 

1. Martien van de Broek           S.V. Deurne
2. Ricardo Mendes                    H.S.C. Helmond
3. Mike Joosten                        SV Deurne


Groep B t-m 14 jaar 

1. Dennis Beks                         H.S.C. Helmond
2. Dion Vlemmix                       Combinatie Asten/Someren
3. Indie Peeters                       Combinatie Asten/Someren
 

Groep C t-m 12 jaar

1. Yosja Visser                        Combinatie Asten/Someren
2. Gijs Pirée                            Combinatie Asten/Someren
3. Tijani Ousmane                   H.S.C. Helmond

Groep D t-m 10 jaar

1. Martijn Bakens                    Combinatie Asten/Someren
2. Bora Cvetkovic                    Combinatie Asten/Someren
3. Jasper van Maas de Bie       H.S.C. Helmond

 

Alle deelnemers ontvingen een herinneringsmedaille en een jubileummok.

 

                                                        de trotse winnaars

 

 

Succesvolle simultaanseance met Herman Grooten in Deurne

  

Voor deze gelegenheid, gehouden op 14 februari 2009, was de bekende schaakmeester Herman Grooten uitgenodigd zijn kwaliteiten te komen vertonen. Grooten is o.a. bekend van zijn voormalige schaakrubriek in het Eindhovens Dagblad. Ook schreef hij reeds vele schaakboeken.


Na een ludieke demonstratiepartij werden in een tijdsbestek van 3 uur maar liefst  26 partijen gespeeld. Herman Grooten boekte 20 maal winst, doch moest toch enige punten in Deurne achterlaten.

 

Winst was er voor drie clubleden van SV Deurne : de tegenwoordig in Arnhem wonende Thijs de Groot,  de  Mierloënaar Martin v.d. Sanden en de plaatselijke favoriet Tibor Hurkmans.  Een fraaie plusremise was er voor twee leden van de jubileumorganisatie: Frits Boudewijns en Ger Dekker. Ook Thijs de Groot boekte in zijn 2e partij nog een remise.


Hoewel ze geen resultaat behaalden waren er nog schaakboeken voor de goed partij gevende jeugdleden Thomas v.d. Nieuwenhuizen, Jip Dohmen en Silvana van Houts.  De dames Wies Naus en Annie Schardijn mochten dankzij hun goede tegenstand een fles wijn mee naar huis nemen. 
 
Alle deelnemers ontvingen de fraaie jubileummok. Nu reeds een collectersitem.

 

Schaakvereniging Deurne kan terugkijken op een geslaagd simultaantoernooi georganiseerd ter gelegenheid van haar 40–jarig bestaan.


Deelnemerslijst:

1 Ger Dekker2 Bart van Beurden
3 Kees van Hooidonk4 Thijs de Groot
5 Thomas v.d. Nieuwenhuizen6 Martijn v.d. Nieuwenhuizen
7 Frits Boudewijns8 Harry Verbaarschot
9 Tibor Hurkmans10 Jip Dohmen
11 Silvana van Houts12 Martien v.d. Sanden
13 Loes Winkel14 Marianne Hoefman
15 Wies Naus